Elokuvaillat

Seuran elokuvaillat jatkuvat taas keväällä 2009 Kuppalassa (Snellmaninkatu 14, Helsinki). Illat järjestetään syksyn tapaan yhdessä opiskelijajärjestö Manan kanssa. Kaikki esitykset ovat maksuttomia.
Tiistai 3.3.2009 klo 18

Kolme Ilkka Ruohosen ohjaamaa elokuvaa, jotka esittelee ohjaaja itse.

1. Episodes of Beauty (2002)
Elokuvassa matkataan antropologi Marshall Sahlinsin kanssa itäisessä
Venezuelassa vallan ja kauneuden maailmaan, joka avautuu kulttuurisesti ja poliittisesti eri tavoin eri paikoissa ja eri aikoina – mutta kuitenkin niin samalla lailla.

2. My Urban Kalakukko Museum (2006)
Etnografinen kuvaus perinteisen piiraan valmistamisesta Euroopan
Unionin urbaanissa mielentilassa. Esillä ovat kysymykset keskuksesta ja
periferioista. Leivonnan lomassa tarkastellaan antropologisesti hektisen
maailman kielipolitiikkaa.

Elokuva noudattelee surrealistisen antropologian tieteellisiä linjauksia
refleksiivisen antropologian hengessä. Tällöin päästään maistamaan,
koskettamaan ja näkemään eräänlaista sensorista montaasia.

3. Documentary Albert (2008)
Etninen identiteetti on nykyään hyvin moniulotteinen ja muuttuva
mielentila. Etnisyys, niin kuin se yleensä ymmärretään, on ohuehko näkemys kulttuurista, joka sopii erilaisuuden organisoimiseen pluralistisessa valtiossa. Mutta joskus etnisestä identiteetistä tulee ratkaisu ongelman sijaan. Voiko olla olemassa myös visuaalinen etninen identiteetti? Inkeriläinen identiteetti muutoksessa.
Tiistai 2.12. 2008 klo 18

Mirja Metsola: Kuoleman juhlat / Celebrations of Death

Kuoleman juhlat
on filosofinen ja pohdiskeleva dokumentti kuolemanrituaaleista. Ruumiin hävittämistapoihin liittyy eri kulttuureissa suuri joukko perusarvoja, joilla on juurensa syvällä historiassa. Dokumentin aineksina ovat suomalainen hautajaisritualistiikka ennen ja nyt, ja vertailukohteena Borneon sisäosien longhouse-yhteisöjen rikas ja vaikuttava prosessi, jossa yhteisö oikein toimien saattaa vuoden mittaisten seremonioiden kuluessa vainajan esi-isien maahan. Virginian yliopiston antropologian professori Peter Metcalf luovutti 1970-luvulla kuvaamansa kenttätyömateriaalit dokumenttiin ja toimii myös Borneon osuuksien kertojana. Tuotanto: YLE TV 1 Dokumenttitoimitus/Tiedeohjelmat 1991
Tiistai 4.11. 2008 klo 18

John Marshall: N!ai, The Story of a K!ung Woman

N!ai, The Story of a K!ung Woman (1980, 59 min) kuvaa yleisemmin K!ung-heimon elämää Kalaharin autiomaassa tarjoten erityisesti muotokuvan nuoresta naisesta, N!aista, joka kuvausaikaan oli noin 35-vuotias. Hän kertoo oman tarinansa ja näin avautuvat meille metsästäjä-keräilijäheimon perinteinen elämäntapa sekä koko K!ung-yhteiskunnan kokemat suuret muutokset edellisen kolmenkymmenen vuoden kuluessa.
Tiistai 14.10. 2008 klo 18

Jean Rouch: Vuorten hautausmaat (Cimetières dans le falaise) sekä Hullut mestarit (Les maîtres fous)

Vuorten hautausmaat (1950, 18 min) esittää dogonien kuolemanrituaalin malilaisessa Irelin kylässä. Hullut mestarit (1955, 30 min) näyttää yhdessä päivässä kuvatun uskonnollisen Hauka-liikkeen rituaalin, jossa työläiset matkaavat Nigeriä pitkin Accraan vuotuista seremoniaa varten.
Tiistai 16.9. 2008 klo 18

Pekka Kantonen: Generational Filming
A case study: The Scolding

Special Appearances on video: Dan Graham, Ray Langenbach, Thomas Strong and Tuomas Nevanlinna.